Sunday, March 09, 2014

Συμβουλές για νέους δασκάλους σκακιού (για ερασιτέχνες)

Αγαπητέ φίλε Χάρη,

με την ευκαιρία των μηνυμάτων που άφησες στο μπλογκ μου, θα σου απαντήσω σε αυτή την ανάρτηση σχετικά με την ερώτηση σου:

"Αγγελίνα, στα πλαίσια ενός πολιτιστικού συλλόγου που έχουμε εδώ στο χωριό σκέφτηκα να ξεκινήσω κάποια μαθήματα σε παιδιά δημοτικού. Πιστεύω ότι η εμπειρία σου θα μπορούσε να μου δώσει σημαντική βοήθεια. Αν δε σου είναι κόπος και σε ενδιαφέρει να μου δώσεις καποιες συμβουλές μπορείς να επικοινωνήσεις?"


Η πρώτη μου συμβουλή είναι να προμηθευτείς τη κατάλληλη ύλη. Πλέον σε όλους τους ενημερωμένους συλλόγους διδάσκουν την ύλη των "Steps" ή επιπέδων σκακιού που είναι επίσημα αναγνωρισμένη από την Ολλανδική Σκακιστική Ομοσπονδία. Είναι μια εξαιρετική μέθοδος που μαθαίνει στα παιδιά με πολύ έξυπνο τρόπο τις βασικές και πιο πολύπλοκες έννοιες, τεμαχίζοντας τες σε μέρη που γίνονται αστραπιαία κατανοητά! Το κάθε επίπεδο αποτελείται από 2 βιβλία, το βιβλίο του δασκάλου που έχει το κάθε μάθημα σε κεφάλαια και συμβουλές για δασκάλους, και το βιβλίο του μαθητή που έχει τις ασκήσεις.

Ακόμα και ενήλικες αρχάριοι μπορούν να αντλήσουν τεράστια οφέλη από αυτή τη μέθοδο. Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις στην επίσημη ιστοσελίδα www.chess-steps.com και www.stappenmethode.nl .

Τα τελευταία χρόνια έγινε μια ωραία προσπάθεια και μεταφράστηκαν τα πρώτα βιβλία στα ελληνικά από τον Γιώργο Βλάσση. Διάθεση για την ελληνική γλώσσα: Κοιν. Συν. Επιχ. ""Αλλοστρόπος" Χαλκιδικής 77, 54248 Θεσσαλονίκη Τ 2310 866 410 - www.allostropos.gr 

Μετά πρέπει να προμηθευτείς σκακιστικό υλικό, σκακιέρες και κομμάτια (ίσως 4-5 για αρχή) και ένα σκακιστικό πίνακα. Θα τα βρεις εδώ kaissagames.com

Μια άλλη συμβουλή που θα έδινα είναι να γίνονται τουλάχιστον 2 ώρες την εβδομάδα οι συναντήσεις (είτε είναι μια μάθημα και μια παρτίδες, είτε είναι και οι δύο μάθημα). Η μία ώρα είναι προβληματική όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα για έξτρα ώρες παρτίδων. Και αν δεν αποδίδει το μάθημα, τα παιδιά χάνουν το ενδιαφέρον τους. Η συχνή επαφή τα κάνει να ενδιαφέρονται, και να ικανοποιούνται καθώς μαθαίνουν και εξελίσσονται. Το χειρότερο πράγμα είναι όταν οι σύλλογοι λειτουργούν με πολύ χαλαρό σκεπτικό γιατί αυτό δεν αποδίδει. Τα παιδιά που δεν ενδιαφέρονται έτσι κι αλλιώς θα το παρατήσουν κάποια στιγμή, και τα παιδιά που ενδιαφέρονται θα βαρεθούν εαν δεν υπάρχει δυνατότητα εξέλιξης, με αποτέλεσμα να το παρατήσουν και αυτά. Για το λόγο αυτό, οφείλουμε προς το σκάκι και προς τα παιδιά που θέλουν να μάθουν, να έχουμε πολύ καλή οργάνωση μαθημάτων και να υπάρχει μια φυσιολογική πειθαρχεία. Επίσης είναι σημαντικό τα παιδιά να παίρνουν ασκήσεις για το σπίτι, ώστε να μη χάνουν την επαφή τους με το σκάκι.

Για τα πολύ μικρά παιδιά (3-5 ετών) υπάρχει ένα πολύ ωραίο βιβλίο που λέγεται Chess is Child's play και έχει πολύ ωραίες ιδέες για αυτές τις ηλικίες.

Από τη στιγμή που τα παιδιά θα αρχίσουν να μαθαίνουν σκάκι, καλό είναι να συνεργαστείς με κάποιο σκακιστικό σύλλογο στον οποίο θα μπορούν τα παιδιά να βγάλουν δελτίο αθλητή για να μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες!

Ελπίζω να βοήθησαν αυτά. Αν υπάρχουν πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις, ευχαρίστως να απαντήσω, αν ξέρω.

1 comment:

Unknown said...

Αγγελίνα, σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και το χρόνο σου. Ειδικά όσον αφορά την ύλη, είχα ένα θεματάκι καθώς το πρώτο σκακιστικό βιβλίο που διάβασα ήταν "το σκάκι" του Σιάπερα αλλά το θεωρώ πολύ βαρύ κι απότομο για παιδιά δημοτικού και δεν πιστεύω ότι απευθύνεται σε άτομα που αγνοούν βασικές αρχές. Σε ευχαριστώ και πάλι κι αν προκύψει κάτι στην πορεία θα επιστρέψω με επιπλέον απορίες. Καλή συνέχεια και καλές παρτίδες.